MEDIAWELZIJN
Zorg & Welzijn

In balans met media
Jongerenwerkers zijn tegenwoordig online te vinden en binnen de Jeugdgezondheidszorg wordt in de consulten aandacht besteed aan mediaopvoeding. Mooie ontwikkelingen om de gezonde boodschappen over mediagebruik te verspreiden. Preventieve boodschappen, maar ook initiatieven ten behoeve van gedragverandering zijn nodig.
Er komt steeds meer (wetenschappelijke) kennis beschikbaar over de impact van schermgebruik, sociale media, gaming etc. Het is niet voor niets dat gezonde balans met media komende drie jaar centraal staat in de Week van de Mediaopvoeding. Super!
Om de gezondheidssector te versterken zet ik me onder meer in voor initiatieven als Zit met Pit, Ooggezondheid (20-20-2-netwerk) en een landelijke GGD-werkgroep Mediawijsheid, mentale gezondheid en balans.
AANPAK
Vrijblijvende kennismaking & verkennen van de vraag
Voorstel inclusief aankleding, materialen & kostenplaatje
Eindevaluatie
WAT IK KAN BETEKENEN?
- Het vormgeven van deskundigheidsbevordering
- Advies voor het vormgeven van gezondheidsbevorderende activiteiten. Zo werkte ik samen met een kindermindfulness-coach voor MediaMinds.
- Ontwikkelen van voorlichtingsmateriaal

ERVARING & REVIEWS
“Als jeugdverpleegkundigen bemerken wij op het consultatiebureau dat er veel jonge kinderen al vroeg in aanraking komen met schermgebruik in allerlei vormen. Sommige ouders zijn hier zich al wel bewust van en stellen hun vragen hierbij, daarentegen zijn ook veel ouders die zich niet bewust zijn van de invloed van schermgebruik op het jonge kind. Na diverse items hierover in de media hadden wij als jeugdverpleegkundigen er behoefte aan om ons hier meer in te verdiepen en handvaten te krijgen hoe hier mee om te gaan naar ouders toe. Zo hebben wij Anneke benaderd en was zij bereid een presentatie voor ons te verzorgen.
Anneke haar presentatie was een eye opener voor iedereen. In heldere taal gaf zij ons meer inzicht in de rol van mediagebruik. Zij zorgde dat het gesprek hierover bij ons op gang kwam, en Anneke gaf praktische en haalbare adviezen hoe het gesprek met ouders hierover aan te gaan, en hoe hier aandacht aan te geven binnen de jeugdgezondheidszorg.
Dank je wel Anneke! Mede dankzij jou is er een bewustwording op gang gebracht binnen onze organisatie, en hebben wij tools gekregen om hier verder mee aan de slag te gaan!”
Maroesja Klinkert en Maartje van Schie, JGZ 0-4 Utrecht
Binnenkort live!
“Een SBO-school wilde graag structureel schoolbreed beleid creëren op het gebeid van mediawijsheid. Zij vroegen mij als Gezonde School-adviseur hen daarin te begeleiden. Om dit optimaal te kunnen doen was ik op zoek naar een specialist op het gebied van mediawijsheid. Ik kwam uit bij Anneke van Soest van Anno Nu Mediacoaching. Het is goed bevallen: wij vulden elkaar aan: ik als procesbegeleider voor de school en zij als inhoudelijk deskundige. Dat Anneke zelf een periode Gezonde School-adviseur is geweest bij een GGD heeft eraan bij dragen dat wij gemakkelijk de school in elkaars verlengde konden adviseren.“
Mirande Dawson, Gezonde School-adviseur, GGD regio Utrecht
“Anneke is een energieke, enthousiaste mediacoach die haar inspirerende verhaal bevlogen brengt. Ze weet precies wat er speelt op het gebied van social media en doorspekte de theorie met levendige voorbeelden. De tijd vloog om, we hadden graag nog langer naar haar geluisterd en haar verder bevraagt. De powerpoint die ze had gemaakt, de informatie die ze gaf sloot naadloos aan bij onze vraag nml hoe bespreek je als jeugdverpleegkundige social media in de spreekkamer met onze doelgroep namelijk de 10-jarigen.”
Angelique Broekhof-Rasker, Jeugdverpleegkundige CJG Den Haag
“Dank je wel Anneke! Mede dankzij jou is er een bewustwording op gang gebracht binnen onze organisatie, en hebben wij tools gekregen om hier verder mee aan de slag te gaan!”
– Maroesja Klinkert, JGZ 0-4, Gemeente Utrecht –







